Doelen nastreven mag plezant zijn, toch?

Doelen nasteven kan en mag ook gewoon leuk zijn!

Hier zit ik dan op een zonnige maandag ochtend. Niet direct mijn bed uitgerold, maar om 11u al een hele ochtend erop zittend. Wél eentje van én mijn doelen nastreven én kiezen op welke manier ik dat ga doen. Voor mij een ochtend de auto nemen naar stad (tijd verspillen dus!), een heerlijke sessie yoga doen en me dan in een koffiebar aan het werk zetten. Ik voel me goed, heb energie en doe mijn werk op mijn manier. Mijn creativiteit komt los. Dat bedoelt ik met offline zijn…dit gaat hand in hand met mijn (werk)resultaten te behalen.


Doelen nastreven, concrete stappen zetten, maar toch je eigenheid toelaten bij jezelf en je team. Het mag en het kan écht, maar hoe?

  1. Durf de controle los te laten. Geef vertrouwen aan jezelf, je peers en je team. Vertrouwen geven is dé belangrijkste tool om gelukkige en gemotiveerde mensen terug te krijgen. Iedereen wint!

  2. Geef een houvast. Een kader, een framework. Afspraken maken van hoe er graag wordt samengewerkt in grote lijnen waarbinnen men dan zelf mag kleuren naar hartelust. Vrij zijn om eigenheid toe te laten maar toch weten waarbinnen men opereert.

  3. Ontwikkel een gezamenlijke visie. Waar ga je als team naartoe? Wat wil je bereiken? Wat zijn je doelen? En dan bedoel ik niet enkel de financiële cijfers maar waar willen wij voor staan? Samen weten waar je doel is, geeft een gevoel van samenhorigheid, een fundamentele menselijke nood.

  4. Praat minder en luister meer, ook als leidinggevende. Adviseer minder maar stel de juiste vragen. Betrek anderen in moeilijke denkoefeningen. SAMEN een probleem oplossen geeft een connectie. Vergeet het “opkijken naar” maar toon je kwetsbaarheid. Je hoeft niet alles zelf te weten en te kunnen.

  5. Blijf niet in cirkels draaien, maar neem (samen) actie. Kiezen is winnen! Ook al ben je misschien niet helemaal zeker, geef iets nieuws een kans, leer ervan en kies dan opnieuw. Het is helemaal ok om fouten te maken!

  6. Walk the talk and provide the people your back.

  7. Ga ervan uit dat iedereen goed wil doen.


In levende lijve heb ik dit mogen ervaren. De bevrijding van samen aan een groter geheel te mogen werken wat schaalbaar is op de lange termijn.

Helaas ook het tegenovergestelde van gecontroleerd en gewantrouwd te worden om dat je misschien anders bent of juist heel creatief. 


Met mijn jaren ervaring in de corporate en scale up bedrijfswereld én mijn scherpe analytische ingenieursblik, help ik jou en je team heel graag verder om deze stappen te zetten. Concrete stappen naar duurzame bedrijfsresultaten.

Are you with me?

Next
Next

All the Small Steps richting je doel