Waarom je doet wat je doet

Van Jack naar Simon Sinek*. Huh? Hoe zit dat nu weer in elkaar? Sommigen snappen het nu al meteen, maar geen erg als het niet zo is. So let me explain...het draait allemaal rond de cirkel van wat, hoe en vooral waarom mensen en bedrijven doen wat ze doen.

Wat zat Jack nu toch zo dwars? Hij was goed in wat hij deed, kreeg lof en succes maar voelde zich toch niet happy. Wel, Jack wist wel wat hij deed (Halloween organiseren) en hoe hij het deed (altijd beter en scarier), maar op een moment wist hij niet (meer) waarom hij jaar na jaar kinderen de stuipen op het lijf deed jagen.

Zo gaat het bij veel van ons. Ik zeg niet bij iedereen, want gelukkig zie ik meer en meer vrienden om me heen die er wel bewust mee bezig zijn, ook gebeurt dat misschien gewoon spontaan en onbewust. Maar ik ben er zeker van dat weinig mensen echt nadenken waarom ze iets doen. We weten heel goed wat we willen of niet willen: geld, een leuke job, een huis, kinderen of juist geen kinderen, etc.

Onze generatie probeert er echt heel erg goed over na te denken hoe we dat moeten realiseren door bewust keuzes te maken (een ouder zorgt mss deeltijds thuis voor de kids, met twee hard werken om al die zaken te betalen, goede planningen opmaken, you name it).

Nu ik het zo neerschrijf, dringt het ook tot me door dat ik zelf heel erg bezig was en ben met dat "hoe". Hoe moet ik alles zien te combineren? Mijn ambitie, werk, mijn kindjes, een aangename partner zijn enz. Zelfs zo erg dat het me kan uitputten, mijn energie verlies in alle keuzes, het wikken en het wegen.

Maar heb je al eens nagedacht over waarom je doet wat je doet? Toegeven, ik had het zelf nog nooit gedaan. Tot ik van een lieve vriendin een pakket kreeg toegestuurd. Het was een verrassing, een boek** waar ik misschien wat aan zou hebben. En of het me wat zou brengen!

Een simpele oefening deed me neerpennen wat mijn energie stuurt, in welke omgeving en tussen welke mensen. In welke professionele maar ook privé situaties voelde je je bruisen van energie en geluk? Ik was sprakeloos als ik de parallellen zag tussen al die uiteenlopende situaties. Van het organiseren van avonturentrips, fotoreportages tot het binnenhalen van mijn sales en marketing diploma. Het komt gewoon allemaal op hetzelfde neer.

Wat mij 's ochtend happy en excited uit bed laat komen? Constant nieuwe dingen leren, kennis opdoen, die nieuwe kennis analyseren, uittesten, verbeteren en dan op een creatieve manier samen met anderen hier iets vernieuwend van te maken met als hoger doel om positieve emoties teweeg te brengen. Dat kan heel uiteenlopend zijn in toepassing, maar zonder kennis, innovatie, teamspirit en positieve impact op individu of wereld, kan ik niet leven. Daar was mijn waarom dan! Weer een puzzelstukje erbij :-)

En Jack? Ik zei het toch al, Jack is mij en ik ben Jack. Zijn waarom ligt scary dicht bij die van mij...

* Simon Sinek - Find your why

** Hilde Helsen - Dreamers who do

Previous
Previous

Out of Space: ruimte geven